dilluns, 7 de juny del 2010

10 anys de la Copa Federació

Els campions posant amb la Copa

El mes de juny serà un mes d'aniversaris. Ahir feia un any del polèmic partit d'Irun i avui és el desé aniversari del darrer títol del Centre d'Esports Sabadell. La Copa Federació del Juny del 2000 ha estat, a banda de l'ascens a Segona B i dels dos play off a Segona A, les úniques alegries en el començament del segle XXI. Avui tot just fa deu anys que Titi, el llavors capità arlequinat, va aixecar la Copa al Martínez Valero d'Elx després d'una final molt patida, com totes les victòries del Sabadell.

A diferència de la Copa del Rei, l'altre competició del K.O. a Espanya la Copa Federació es disputa el títol a doble partit. En aquell cop, el partit d'anada es va disputar a la Nova Creu Alta amb resultat de 2-0 favorables als sabadellencs. Els dos gols pel Sabadell el van fer Gago i Antonio abans d'arribar al descans. L'Elx va voler retallar distàncies i marcar, almenys, un gol fora de casa, però a punt va estar d'endur-se el tercer en un remat d'Antonio. Els dos equips van acabar el partit amb deu homes per expulsions de 'Pipo' Egoitz pel Sabadell i Raúl Ibañez per l'Elx. Els sabadellencs s'emportaven una bona renta pel partit de tornada al Martínez Valero.

Però com hem comentat abans, cap victòria del Sabadell pot ser tranquil·la i aquella Copa Federació no va ser una excepció. Els quinze milions de pessetes es van haver de suar fins al final. I això que el Sabadell va aguantar bé els atacs de l'Elx durant la primera meitat en que es va arribar amb l'inicial empat a zero. Ja a la segona meitat, Solaún va fer el primer gol i Timpani, tres minuts més tard, va igualar l'eliminatòria. Amb aquest resultat es va arribar al final dels noranta minuts amb el qual, el partit es veia abocat a la pròrroga. Gairebé al final de la primera part del temps extra, Mikel Loinaz amb un cop de cap va fer el gol del Sabadell. Un gol que, a priori, havia de donar tranquil·litat als sabadellencs. Claudio va tornar a marcar per l'Elx quant encara quedava tota la segona part. A les acaballes del partit, Solaún va gaudir d'un penal que va llençar per sobre de la porteria de Basauri. Com en el partit d'anada, el Sabadell no va acabar amb onze futbolistes ja que Jordi Dot va ser expulsat.

Com a dada curiosa, en l'Elx hi jugava un tal Antonio Cañadas, que acabaria sent jugador arlequinat quatre anys més tard. A l'equip alacantí també hi jugava l'actual davanter del Tenerife Nino, actual company d'equip de Gaizka Saizar, jugador del Sabadell aquella temporada.

Final Copa Federació 2000 (Tornada)
Martínez Valero - 2000 espectadors

Elx 3-1 (3-3) Sabadell

Elx: Emilio Álvarez, Carmelo, Alejo, Timpani, Estefano (Raúl Ibars), Vilanova (Ino), Asier, Solaún, Silas (Cañadas), Claudio i Nino

C.E. Sabadell: Basauri, Titi, Alberto, Genís Garcia, Dot, Alberdi, Gago, Emilio Gutiérrez (Serrano), Antonio (Loinaz), Raúl Otxoa i Gaizka Saizar

Gols: 1-0 Solaún (68'); 2-0 Timpani (71'); 2-1 Loinaz (102') i 3-1 Claudio (106')

Àrbitre: Melchor Ibañez. Targetes grogues a Vilanova, Asier, Silas, Alejo, Cañadas i l'entrenador D'Alessandro (Elx); Alberto i Gaizka Saizar (Sabadell). Vermella directa a Jordi Dot.