dimecres, 2 de novembre del 2011

"Señorío" arlequinat al Santiago Bernabéu

La història arlequinada està plena de moments inoblidables, grans victòries, títols de lliga, ascensos, participació en competició europea i també gestos que perduraran en la història del futbol. Avui fa 42 anys que Peru Zaballa Barquín, conegut futboliscament com Zaballa, va protagonitzar un gest que encara avui dia es recorda per la seva noblesa i joc net. Fins i tot, va ser premiat per la Unesco, a París, com a reconeixement a l'esportivitat. A més, la RFEF premia des de la temporada 1998-99 amb el nom de Zaballa l'acció de 'Fair Play' més destacada de l'any.

Ens posem en situació. En la històrica temporada 1969-70, la de l'eliminatòria contra el Bruges en la Copa de Fires, el Sabadell s'enfrontava al Real Madrid en la jornada vuit del campionat de Primera Divisió. Corria el minut 58 de partit quant el defensa madrileny Espildora va xocar fortuitament amb el seu porter Junquera i els dos van caure lesionats. La pilota va arribar als peus de Zaballa, que amb tot a favor per crear cert perill o, fins i tot, marcar el 0-1 no va dubtar en cap moment per llençar-la fora del terreny de joc perquè els dos futbolistes poguessin ser atesos. Un gest que li va valer l'ovació del públic del Santiago Bernabéu durant uns minuts.

Aquell partit va acabar finalment amb derrota arlequinada per 1-0 gràcies a un gol de Pirri en l'últim minut de partit, però les cròniques de l'època destacaven el gest de Zaballa. Fue lo mejor del partido. "El público en pleno puesto en pie ovacionó largamente a Zaballa, y volvió a ovacionarlo cuando poco después jugó la pelota. Al final, el público repitió sus muestras de afecto al vallesano por su hermosa decisión". Eren una de les frases en la crònica del dia següent de Mundo Deportivo. Els jugadors que van disputar aquell partit van ser: